Rehabbar du efter en skada? Tänk på detta

Att rehabba efter en skada är någonting som ofta kan kännas allt annat än roligt. Rehab-övningar är ofta någonting som kan kännas tradigt och oinspirerat, men som är väldigt nödvändigt för att se till att man mår så bra som det bara går. Det finns dock några saker som man kan tänka på för att göra rehabandet lite lättare. 

 

I den här texten kommer vi att gå igenom några av dessa saker och prata närmare kring vad man behöver tänka på när man ska rehabba efter en skada. Oavsett vem du är eller vilken typ av skada som du dras med kan tipsen i den här texten vara värdefulla att läsa igenom och ta till sig. Även om det inte är en heltäckande guide, så kan det hjälpa dig en bit på vägen. Om du behöver utrustning för att kunna genomföra din rehab kan du klicka på länken för att se ett rikligt utbud på olika rehabprodukter

Det kommer att vara jobbigt 

Detta är någonting av det viktigaste att hålla i åtanke när man sätter igång med en rehabprocess. Det kommer att vara jobbigt att rehabba och förmodligen kommer du inte att tycka det är särskilt roligt alla dagar. Ett sätt att minska på den här känslan är genom att exempelvis lyssna på podcasts medans man gör sina övningar, eller försöka tänka på någonting annat genom att titta på serier eller dylikt. Där träning ofta kan vara intensivt och underhållande är rehabövningar oftast långsamma och oerhört repetetiva. Se därför till att du har ett sätt att hålla dig själv underhållen medans du gör dina övningar, då detta kan hjälpa dig att vara disciplinerad med övningarna under det långa loppet.  

 

Discipling och långsiktigt tänk kommer att få resultat

Även om det kan kännas tradigt och väldigt segt att konstant behöva göra samma övningar, så kan man vila tryggt i att det kommer att ge resultat. Även om den femte veckan med samma övningar kan bli väldigt tråkig och kännas allt annat än motiverande så är det väldigt viktigt att man ser till att man fortsätter arbeta mot sina mål. 

Rehabbingen är inte bara för att få dig tillbaka till en normalnivå 

Någonting som många går bort sig på är att ha ett feltänk kring hur man ska tänka kring sin rehab. Många försöker helt enkelt att bara gå tillbaka till normalnivån där man var innan skadan. Men om man exempelvis har skadat sin armbåge eller knä är det viktigt att man inte bara rehabbar, utan även att man sedan börjar med sin träning på ett lungt sätt. Istället för att exempelvis börja springa lika långt som man gjorde innan skadan är det viktigt att man trappar upp långsamt. På så sätt så ger man sin kropp möjlighet att bygga upp sin styrka och snabbare komma tillbaka till en nivå där man kan fortsätta utvecklas. Att följa ett nybörjarprogram kan därför vara smart under en period tills det att man känner att man inte bara är starkare, utan även att man kan börja arbeta med en högre intensitet.