Olika möjligheter för den som vill studera på distans

Att studera på distans är någonting som har varit möjligt under en väldigt lång tid, men tack vare datorer och internet är det numera lättare än någonsin att utbilda sig helt och hållet på distans. För den som är intresserad av detta som ett sätt att bryta in sig i ett nytt yrke eller som ett sätt att öka på sina egna kompetenser kan detta vara någonting som är väl värt att överväga. 

 

Den som är intresserad av att plugga på distans har idag primärt två olika alternativ att välja bland. Det går att vända sig till något av de många universitet och högskolor som finns runtom i landet. Samtidigt går det också att välja att vända sig till fristående utbildare som erbjuder allting från utbildningar till socialpedagog distans till HR-utbildningar. 

Fristående utbildare 

Att vända sig till fristående utbildare är någonting som har blivit allt mer populärt på senare tiden. Detta är utbildningsföretag som har specialiserat sig på att tillhandahålla kortare och koncisa utbildningar som oftast sträcker sig över en termin. När det kommer till exempelvis Distansinstitutet, som vi har länkat till i inledningen av den här texten, så är grunden i deras verksamhet tydlig i deras namn. 

 

Fördelen med att vända sig till fristående utbildare är att det möjligt för vem som helst att börja plugga, oberoende på tidigare erfarenheter eller betyg. En annan fördel är också att all undervisning sker när man som elev själv har tid. Detta betyder att det är väldigt enkelt att studera samtidigt som man exempelvis jobbar, då man själv bestämmer när man tar del av undervisningsmaterialet. Detta är någonting som gör att man får en stöörre frihet i hur man själv vill ta del av sin undervisning och lättare kan anpassa den efter sitt eget liv och sina egna behov.  

 

Att plugga via en högskola 

För den som är intresserad av att läsa lite mer ingående kurser går det numera också att plugga på distans från så gott som alla olika universitet i Sverige. Fördelen med detta är att man kan studera på exempelvis Lunds Universitet trots att man bor i en helt annan del av landet, och samtidigt ta del av samma undervisning som om man hade studerat på plats. Högskolepoäng och liknande fungerar däremot på samma sätt som om man hade studerat på plats. 

 

Nackdelen med detta är att undervisning sker under dagtid, precis som när man studerar på plats. Detta innebär att det kan vara svårt att fortsätta arbeta i samma utsträckning som man gör idag, även om det kan gå beroende på hur flexibelt ditt schema kan vara.

 

Tänk på att skaffa dig tillräckligt med information

Även om vi har gått igenom de mest grundläggande sakerna att ha koll på i den här texten så är det viktigt att du själv också tar dig tiden att läsa på kring de olika alternativen. Det är viktigt att man tar ett välgrundat beslut som man känner sig trygg i, då detta är någonting som förhoppningsvis kommer ha stor påverkan på ditt framtida liv.