Mannerströms pepparsås och flamberad oxfilé: En smakupplevelse utöver det vanliga

Mannerström pepparsås och flamberad oxfilé är en fantastisk och spännande rätt som tar den klassiska oxfilén till nya höjder. Den välkända kocken Leif Mannerström har skapat detta recept som garanterat kommer att imponera på dina gäster och ge dem en smakupplevelse utöver det vanliga.

“Jag älskar att experimentera i köket och skapa rätter som verkligen wowar gästerna. Denna kombination av min pepparsås och flamberad oxfilé är något som jag verkligen är stolt över. Det är en smakupplevelse som kommer att lämna dina smaklökar i extas!” – Leif Mannerström

Mannerström pepparsås

Pepparsås är en klassisk sås som oftast serveras till olika kötträtter. Mannerströms pepparsås är dock något alldeles extra. Den har en perfekt balans mellan hetta och krämighet och passar utmärkt till den flamberade oxfilén.

Ingredienser:

 • 2 dl vispgrädde
 • 1 msk smör
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 msk krossad vitpeppar
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 msk konjak
 • Salt efter smak

Gör så här:

 1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt tomatpurén.
 2. Rör om och låt det fräsa i några minuter.
 3. Tillsätt grädden och låt såsen koka upp under omrörning.
 4. Reducera värmen och låt såsen sjuda i cirka 5 minuter.
 5. Tillsätt vitpeppar, dijonsenap, och konjak. Rör om väl.
 6. Smaka av med salt och eventuellt mer vitpeppar eller konjak.
 7. Sila såsen för att få bort eventuella klumpar.
 8. Såsen är nu klar att serveras.

Flamberad oxfilé

Att flambera oxfilén ger en extra dimension till rätten och ger den en behaglig och intensiv smak.

Ingredienser:

 • 600 g oxfilé
 • 2 msk smör
 • 2 msk konjak
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar

Gör så här:

 1. Salta och peppra oxfilén ordentligt.
 2. Smält smöret i en stekpanna över medelhög värme.
 3. Stek oxfilén i smöret i cirka 2-3 minuter på varje sida för att få en fin stekyta utan att filén blir genomstekt.
 4. Tillsätt konjaken till stekpannan och tänd på med en tändsticka för att flambera oxfilén.
 5. Låt konjaken brinna ut och var noga med att hålla avståndet från lågan.
 6. Ställ stekpannan åt sidan och låt oxfilén vila i några minuter innan du skär den i skivor.
 7. Nu är oxfilén redo att serveras tillsammans med Mannerströms pepparsås.

En perfekt kombination

Kombinationen av Mannerströms pepparsås och flamberad oxfilé är verkligen något alldeles extra. Den krämiga och smakrika såsen kompletterar perfekt den intensiva smaken från den flamberade oxfilén. Det är en smakupplevelse som kommer att överraska och glädja dina gäster.

Så ge dig själv och dina smaklökar en riktig fest och prova denna smakupplevelse utöver det vanliga. Leif Mannerströms pepparsås och flamberade oxfilé kommer garanterat att bli en favorit på middagsbordet!

Ofte stillede spørgsmål

Vad är Mannerströms pepparsås?

Mannerströms pepparsås är en klassisk sås baserad på en recept av kända tv-kocken Leif Mannerström. Pepparsåsen är kryddig och fyllig och passar perfekt till kött och grillrätter.

Hur gör man Mannerströms pepparsås?

För att göra Mannerströms pepparsås behöver du grädde, dijonsenap, salt, svartpeppar, kalvfond, kinesisk soja och smör. Receptet är relativt enkelt och tar inte lång tid att tillaga.

Vilken typ av kött passar bäst med Mannerströms pepparsås?

Mannerströms pepparsås passar perfekt till flamberad oxfilé. Den kryddiga och smakrika såsen kompletterar köttets smak på ett fantastiskt sätt.

Vad betyder “flamberad”?

Att flambera innebär att man tillsätter en alkoholhaltig dryck till maten och antänder den för att ge en extra smakdimension. Flambering kan också ge en spektakulär effekt vid servering.

Hur flamberar man en oxfilé?

För att flambera en oxfilé, placera den på en flamfri yta och tillsätt Cognac eller liknande alkohol på stekpannan. Tänd sedan försiktigt med en låga. Var extra försiktig och ta hänsyn till eventuella brandrisker.

Vilka andra rätter kan man servera med Mannerströms pepparsås?

Mannerströms pepparsås passar också bra till andra kötträtter som exempelvis biff och kyckling. Det är en mångsidig sås som kan lyfta smaken på många olika köttvarianter.

Vad kan man ersätta Mannerströms pepparsås med?

Om du inte har möjlighet att få tag på Mannerströms pepparsås kan du göra en egen variant genom att använda en vanlig pepparsås och tillsätta extra kryddor efter smak. Det kommer inte bli exakt samma smak som Mannerströms, men det kan fortfarande vara gott.

Är Mannerströms pepparsås lämplig för vegetarianer eller veganer?

Nej, Mannerströms pepparsås innehåller grädde och kalvfond, vilket inte passar i en vegetarian eller vegansk kost. Det finns dock många andra veganska och vegetariska pepparsåsar på marknaden som kan vara ett bra alternativ.

Finns det några alternativa recept på pepparsås?

Ja, det finns otaliga recept på pepparsås där du kan anpassa smakerna efter din egen preferens. Att experimentera med olika ingredienser och kryddor kan leda till spännande resultat.

Var kan man köpa Mannerströms pepparsås?

Mannerströms pepparsås finns i de flesta välsorterade matbutiker och onlinebutiker. Det är lätt att få tag på och kan vara en praktisk lösning när man snabbt vill laga en god sås.

Artiklen Mannerströms pepparsås och flamberad oxfilé: En smakupplevelse utöver det vanliga har i gennemsnit fået 3.6 stjerner baseret på 14 anmeldelser